Anasayfa / Dağarcık / Bilgi Demeti / Çaşır (Çaşur, Çakşır Otu) Hakkında

Çaşır (Çaşur, Çakşır Otu) Hakkında

 

Çaşır Anadolu halkının yıllarca bildiği oldukça köklü bir geçmişe sahip bir bitki türüdür. Latince ismi Ferula olan bu bitkinin halk arasında ki kullanımı oldukça geniştir. Bazı aktif ham madde içeriği sayesinde birçok ilacın ham maddesi olarak da kullanılmaktadır. Dağlarda yabani olarak yetişen, buruk ve acımsı bir tadı olan çok yıllık bir bitkidir. Erzurum ve çevresinde çok miktarda tüketilen Çaşır, en çok  salamura yapıldıktan sonra, sabah kahvaltılarında veya diğer öğünlerde yemeklerin yanında yenilmektedir. Patates haşlamasıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir. Bunun dışında çaşır haşlanır, haşlanan çaşır un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır, buna çaşır kızartması denir. Bitki insanlar için kullanılmasının yanı sıra hayvanlar için de çok önemli bir besin kaynağıdır.

Çok uzun yıllar varlığını sürdüren bir çeşit otsu bitkidir. Bitki ilk yıllarda tohum vermemektedir, daha sonra ki yıllarda tohum vermeye başlamaktadır. Bitkinin çok fazla tüketilmesi durumunda faydadan çok zarar sağlar. Bitkinin erkek ve dişisi olmadığı halde tohumlarının yetiştiği dönemde halk tarafından bu bitki erkek Çaşır olarak isimlendirilir.

 

Çaşırın Türleri

  • Helizdağlı: Helizdağlının tohumları çakşır bitkisinin diğer türlerine göre oldukça büyüktür. Bu tür genellikle Hakkâri de yetişmektedir. Diğer türlerinden ayrılmasının en büyük özelliği büyük tohumları ve yapraklarından akan süt benzeri bir sıvıdır. Bu sıvı kesinlikle içilmemelidir çünkü zararlıdır. Haricen kullanımında hayvanların ayaklarında ki yaraların iyileşmesini sağlar. Hayvanların bu bitkiyi tüketmesi idrarlarının kırmızı bir renk almasına neden olmaktadır.
  • Kerkul: Kerkul’u diğer çeşitlerinden ayıran sarı çiçeği ve küçük tohumlara sahip olmasıdır. Tadı ise diğer türleri gibi acı bir aromaya sahip değildir. İçerisinden sarı süt benzeri bir sıvının akması da bir başka özelliğidir.

Çaşırın Faydaları Nelerdir?

  • İçerisinde bulunan güçlü afrodizyak etkisi ile bu bitki cinsel gücü arttırmaktadır. Cinsel sıkıntı yaşayanlar için düzenli tüketilmesi gerekmektedir.
  • Sperm sayısının düşüklüğü ve kalitesizliği nedeniyle çocuk sahibi olamayanların kullanması gereken bir bitkidir. Çaşır, sperm sayılarını ve hareketliliğini artırarak yumurtanın döllenme şansını arttırmaktadır.
  • Kas gevşetici olarak da kullanılan Çaşır kas ağrılarını azaltarak, kas problemi yaşayanlar için kullanılmasında yarar vardır.
  • Çaşır sinir sistemini iyileştirme özelliğine sahiptir.
  • Çaşır bunalım yaşayanlar, sinir ve stres sahibi insanlarda yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahip bir bitkidir.
  • Sindirim sisteminde problem yaşayanlar içinde oldukça faydalıdır. Kabızlık sorununu sık sık yaşayan kişiler Çaşır nu belli aralıklarla kullanmalıdırlar bu durumda sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olmaktadır.
  • Astım ve bronşit gibi hastalıkların oluşumunu engeller ve bu tür hastalıkların oluşmaması için bağışıklık kazandırır.
  • Halsizlik ve bitkinlik yaşayan kişilerinde kullanması gereken bir çeşit bitkidir, çünkü kuvvet ve zindelik vererek halsizliği ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Bazı rivayetlere göre de Çaşır kullananların ikiz çocuk sahibi olma şansı yükselmektedir fakat bu durum hiçbir bilimsel açıklamaya dayanmamaktadır tamamen halk arasında dolaşan bir söylentiden ibarettir.
  • Çaşır, kan dolaşımını arttırarak dolaşım sistemi hastalıklarını önlemektedir.

Çaşır Nasıl Kullanılır? : Hastalıkta belli şekillerde kullanılmaktadır. Kullanım alanları çok geniş olamamakla birlikte hazırlanış usulleri şunlardır;

  • Çaşır günde bir defa kullanılmak üzere, Çaşır tozu bal ile karıştırılarak macun haline getirilerek tüketilebilir.
  • Çaşır bazı durumlarda demlenerek içilir. Demlemek için bir su bardağı su için 1 tatlı kaşığı Çaşır köküyle birlikte kaynatılarak içilebilir.

Çaşırın Zararları : Çaşırın bilinen çok fazla yan etkisi ve zararı olmamakla birlikte bazı zararları mevcuttur. Bunlar;

  • Yanlış miktarda Çaşır kullanılması, asabiyete sebep olmaktadır.
  • Çaşırın çok fazla kullanılması nedeniyle depresyon belirtileri görülmeye başlanır.

 

Hakkında Admin

Buna da bakabilirsiniz

Çayı kim nasıl keşfetmiştir ?

Çaysız bir dünya nasıl olurdu acaba? Çay keşfedilmeseydi, çaydanlık, çay fincanı, kaşığı, işyerlerinde çay paydosu, …