Anasayfa / Dağarcık / Bilgi Demeti / İnsan Vücudu Nasıl Çalışır ?

İnsan Vücudu Nasıl Çalışır ?

İnsan vücudu organlarımız sayesinde makine gibi çalışır. Bu vücudun makine gibi çalışmasını sağlayan organların bizim hatta bilim adamlarının bile hala bilemediği birçok sırrı vardır. İşte bunlardan bazıları…

1) İnsan vücudunun temel birimi olan hücrelerden vücudumuzda 75 trilyondan fazla vardır. Bizi ayakta tutan ise bu hücrelerdir. Vücudumuzda kan hücreleri, deri hücreleri, sinir hücreleri, kemik hücreleri vb. hücreler olmak üzere 200 çeşit hücre vardır. Hücreler öyle küçüktür ki 1 milyon tanesi bir araya gelse bile ancak iğne ucu kadar yer kaplar. Bu hücreler bir araya gelerek kalp, mide, akciğer gibi organları oluşturur.

2) Akciğerlerimiz neredeyse tenis kortu büyüklüğündedir. Akciğerlerimizde alveol adı verilen üzüm salkımı şeklinde çatallı keseler vardır. Akciğerinin her birinde 300 milyondan fazla alveol vardır. Kana oksijen ulaştıran ve akciğer yüzeyinin geniş olmasını sağlayan alveollerin toplamı tenis kortu kadardır.

3) Kırmızı renkli, çok katlı ve çizgili kaslardan oluşan kalp en önemli kastır. Vücudumuzdaki kanı pompalar ve kanın dolaşmasını sağlar. Dakikada 70, saatte 4200, günde 100.800 ve hayat boyunca 3 milyar kez atarak vücuda kan pompalar.

4) Doğduğunda vücudunda 300 kemik vardır. Büyüdüğünde ise kemik sayısı 206’ya düşer.

5) Deri de bir organımızdır. Ayrıca ortalama ağırlığı ise 4 kg’dır ve yaklaşık 2 metrekarelik yer kaplar. Organ, kemik ve kasları dış etkenlerden koruyan deri sinir hücrelerinden oluşur. Böylece ısı ve acıyı hemen hissederek kendimizi koruyabiliriz.

6) Sindirim aslında midede değil ağızda başlar. Bir besini önce ağzımızla öğütür, yemek borusu, gırtlak yoluyla mideye gelir. Burada bulamaç haline gelir ve ince bağırsaklarda emilir en son kalın bağırsaktan geçerek anüsten dışarı atılır.

7) Beynimizde 100 milyar sinir hücresi vardır. Yaklaşık 1400 gram ağırlığındaki bu kıvrımlı organ yapacağımız her şeyi kontrol eder.

8) Günde en az 10.000 kez göz kırparız. Görme çok önemli bir duyudur. Bu yüzden vücut gözlerimizi özenle korumaktadır. Birer yağ tabakasına oturtulan gözler bir kemik ile çevrilir. Kaş, ter’in gözüne damlamasını, kirpik ise tozların göze kaçmasını engeller. Silecek gibi çalışan göz kapakları ise bakterileri temizler ve gözleri nemli tutmak için her kırpmada göz yaşı döker.

Hakkında Admin

Buna da bakabilirsiniz

Yağmur tanesinin şekli nasıldır?

Yağmur taneleri küre şeklindedir, gözyaşı şeklinde değildir. Rulman ve kurşun gülle yapanlar düşen sıvıların bu …