18. yüzyılda başladı onun hikayesi, 20. yüzyıla kadar sürdü.
Dünyanın en uzun ömürlü insanlarından biri olan Zaro Ağa, 1770’li yıllarda doğdu. Doğum tarihi 1774 olarak kabul ediliyor. Bitlis Muthi Meydan Köyü’nde dünyaya gelen Zaro Ağa’nın asıl adı ise Zaza.
Zaro Ağa, yaşadığı süre boyunca 2 ayrı rejime şahitlik etti. 160 yıllık ömrüne 10 Osmanlı padişahı ve 1 cumhurbaşkanı sığdırdı.
“I. Abdülhamid, III. Selim, IV. Mustafa, II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad, II. Abdülhamit, Mehmed Reşad, Vahdettin ve Mustafa Kemal Atatürk.”
Kaç kez evlendiği tam olarak bilinmese de 13 çocuğu, 29 torunu olduğu söyleniyor.
Güçlü fiziği ile dikkat çekti
1799’da Cezzar Ahmet Paşa’nın ordusunda savaşan Zaro Ağa, 1826’da Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılışı sırasında yeraltı tünellerinde saklandı.
Selimiye Kışlası, Ortaköy Camii, Tophane Camii… İstanbul’un simgesi niteliğindeki birçok yapıda Zaro Ağa’nın emeği var.
Bu yapıların inşaatında çalıştıktan sonra memleketine dönen Zaro Ağa, bir süre sonra para kazanmak için yeniden İstanbul’a gitti.
Her zaman güçlü fiziği ile dikkat çekti. Bu nedenle askerliğini sarayda yaptı. Ömrü boyunca birçok savaşa katılan Zaro Ağa, gümrüklerde hamal olarak çalıştı. Daha sonra hamalların kahyası oldu ve bir süre sonra da Hamallar Teşkilatı’nı kurdu.
İlerleyen yıllarda, o dönem şehremini olan Emin Bey, Zaro Ağa’nın belediyede çalışmasını sağladı. Ağa belediyenin baş hademesi oldu ve ömrünün sonuna kadar çalıştı.
Zaro Ağa’nın nasıl beslendiği ile ilgili de birçok rivayet var. En çok bulgur ve yoğurt yediği söylenen Ağa, akşam yemeklerini erken saatlerde yerdi. Sofrasında sadece ekmek, yanında yoğurt veya ayran olurdu.
Dünya basınında Zaro Ağa
Bir dönem dünyanın en uzun süre yaşayan insanı olarak İtalya, Yunanistan, İngiltere, ABD’ye davet edildi ve New York’ta bir süre kaldı. Orada büyük bir törenle karşılanan Zaro Ağa’yı götürenlerin niyeti, onun üzerinden para kazanmaktı…
Özel bir kostüm giydirilip, “dünyanın en yaşlı insanı” olarak gösterilen Zaro Ağa için bir kampanya başlatıldı: “Fotoğraf çektirmek 10, öpmek 15 cent.”
150 yaşındayken New York’ta bir süre yaşayan Ağa, parasız bir şekilde İstanbul’a döndü.
Otopside birçok hastalığı ortaya çıktı
Zaro Ağa, Şişli Etfal Hastanesi’nde 29 Haziran 1934’te vefat etti. Ölüm haberi neredeyse tüm dünya medyasında yer aldı.
Ayrıca Ağa’nın otopsisi yapıldıktan sonra, damar tıkanıklığı, kalp büyümesi ve üç böbreği olması gibi hastalıkları ortaya çıktı. Bütün bu hastalıklara rağmen uzun süre yaşaması herkesi şaşırttı.
Zaro Ağa’nın mezarı Eyüp Kabristanı’nda bulunuyor. Üzerinde de “Bitlisli Şemsi Ağa oğlu 160 yaşında ölen Zaro Ağa’nın ruhuna Fatiha” yazısı yer alıyor.
Kaynak: TRT Haber