Anasayfa / Dağarcık / Bilgi Demeti / “Bit Pazarı” Adı Nereden Geliyor

“Bit Pazarı” Adı Nereden Geliyor

1940’lar Üsküdar….. Seyyar Ekmekçi…

Bat Pazarı Sokağında,

Günümüzde kullanılmış veya arızalı eşyaların satıldığı yerlere “bit pazarı” deniyor. Eskiden büyük yerleşim yerlerinde bit pazarları kurulur, iyi de rağbet görürmüş. İlk önceleri bu tür pazarlara halk arasında “Bayat pazarı” denirken zamanla “bat pazarı” ve son olarak bit pazarı denmiş.

Farklı dillerde herhangi bir anlam kayması ya da yeni bir kelime üretimi yok bu pazarlar için; bitpazarı tamamen aynı manada! Ve neden bu şekilde adlandırıldığına ilişkin pek çok teori var.

Nereden gelir ki bu isim?

İlki ve en güçlüsü ise, Fransa’dan çıkma “marche aux puces”; bire bir çevirisi ile “bitlerin marketi”. Paris’in kuzey sınırına yakın olan Marche aux puces Saint-Ouen, 1860’larda kurulmuş bir ikinci el pazarı. Bitlerin musallat olduğu türden eski eşyaların değiş-tokuş edildiği veya satın alındığı yer olması nedeniyle “bitpazarı” adı ile anılan bu pazar, türünün ilk örneği ve isim babası olarak gösteriliyor. İngilizcedeki yine birebir çevirisi ile “flea market” olarak biliniyor.

Bit pazarları Osmanlı döneminden beri süre gelen pazarlardır. Özellikle Osmanlı döneminde bit pazarları sıkı bir şekilde denetlenirmiş. Kavram olarak bit pazarı ucuz eşyaların satıldığı yer olarak akla gelse de her nevi antikaya da bu pazarlarda denk gelmek mümkündür. Örneğin Osmanlı döneminden kalma bir kitap veya 1800 sonrasına ait Avrupa şömine saaatine bit pazarlarında denk gelebilirsiniz. Eski dönem oyuncaklar ya da plaklar da bit pazarlarının vazgeçilmez gözde ürünleri arasındadır. Türkiye’de de Bomonti Feriköy ve Tuzla’da büyük bit pazarları veya antika pazarları bulunmaktadır.

Hakkında Admin

Buna da bakabilirsiniz

Osmanlı Döneminde Harem Ağaları

Harem içerisindeki kadınları korumak amacıyla hadım kullanımı hem Ortadoğu’da hem de Uzakdoğu’da yüzyıllardır geleneksel olmasına …