Anasayfa / Dağarcık / Bilgi Demeti / Danimarka’nın “THK-5A” sı

Danimarka’nın “THK-5A” sı

Ankara, Etimesgut Uçak Fabrikası’nda yapılan “Türk Malı” uçaklardan biri de “THK-5” adıyla anılandır. Bu uçak, iki motorlu, iki dümenli ve ahşap pervanelidir. Motorları THK Gazi Motor Fabrikası’nda üretilen uçak, 1944-46 yılları arasında tasarlanır..

THK-5’in altı yolcu taşıyan modeli “THK-5A” adıyla üretilir ve 1949 yılında Paris Havacılık Fuarı’na gönderilir. Çok beğenilen uçaktan Danimarka, hasta taşımakta kullanılmak üzere bir adet sipariş eder. Böylelikle, üretime başlanan THK-5 ambulans uçağı deneme uçuşu Selçuk Atlı tarafından yapılarak 11 Aralık 1951’de iki Danimarkalı pilota teslim edilir..

Danimarka’ya “TC-THK-AY” kuyruk numarasıyla satılan uçak, ambulans hizmeti veren Falcks şirketi tarafından kullanılır. Merkezi Odense kenti olan şirket adına Danimarka’nın en zor hava koşullarında, en ıssız yerlerine ulaşıp hayat kurtaran uçak, Polonya ve Hollanda gibi ülkelere uzun uçuşlar da gerçekleştirir. 1961 yılında bir başka şirkete satılan uçak, 18 Kasım’da Aalborg Havalimanı’na inişi sırasında kırım geçirerek servis dışı kalır. Uçağın gövdesi bir dönem müze bahçesinde sergilendikten sonra bir çocuk parkına konularak çocukların oyunlarına arkadaş olur..

Danimarkalılar, yapıldığı topraklarda unutulan bu uçağa “TYRKEN” adını verirler. Bu kelime Dancada “TÜRKLER” demektir !..

Alıntı:

Sunay Akın – Hayal Kahramanları

Hakkında Sadri Haşimoğlu

Buna da bakabilirsiniz

Atom Bombası Tarihi

1939 yılı, atom fiziği için bir atılımı gördü. Sürgün Yahudi fizikçi Lise Meitner, Hahn ve Strassman’ın …

Bir yanıt yazın