Özbek pilavının püf noktaları
Aslında Özbekistan’da her bölge kendi geleneksel pilavına sahiptir. Temel malzemeler dışında ekstra malzemeleri zevkinize göre değiştirebilmeniz size farklı tatlar oluşturmanızı sağlayacaktır. Eğer bazı malzemeleri sevmiyorsanız, yerine başka malzeme kullanabilir ya da sevmediğiniz malzemeyi yemeğe katmayabilirsiniz.
Pirinç, herhangi bir pilavın en önemli malzemesi sayılır. Özbekistan dışında yaşayan Özbekler pilav yapmak için doğru ve gerekli malzemeleri bulmakta zorluk çekmektedirler. Ancak Türkiye’de Baldo pirinçle Özbek pilavı rahatça yapılabilir ve gerçek Özbek pilavı tadına erişilebilir. Yerel marketlerdeki bazı pirinçler Japon pirinç “Botan”, İtalyan pirinci “Arborio” ve Türk pirinci “Baldo” Özbekistan’da pilav yaparken kullanılan pirinçlere en yakın olanlar . Yukarıda belirtildiği gibi, Özbekistan’da her bölgenin kendine özgü pilavı var. Taşkent pilavı yaparken sarı havuç kullanılır. Fakat Türkiye’de ve başka bir çok ülkede sarı havucun bulunamadığından bildiğimiz turuncu havuç kullanılmaktadır. Ama eğer sarı havuç bulabilirseniz, farklı bir tat almak için mutlaka denemenizi öneriyoruz. Yalnız pişirirken sarı havucun daha uzun sürede piştiğini göz önünde bulundurmalısınız.
Malzemeler
• 1,5-2 kilogram taze kuzu eti
• 2 orta boy soğan
• 5 adet orta boy havuç
• 3,5 bardak pirinç (Baldo pirinç)
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 3 çay kaşığı tuz
• 6.5 su bardağı su (önceden kaynatılmış)
• Nohut ve sarımsak (isteğe bağlı)
• 200 ml kanola yağı (veya başka bitkisel bir yağ)
Yapılışı

Eti küpler halinde kesin. Soğanları yarım daire şeklinde dilimleyin.

Et ve soğan hazır olduğunda, düdüklü tencereyi orta ateşte kızdırın, yağı ısıtın ve eti kızartmaya başlayın. Ardından tuz, karabiber ve karabiber ekleyin.

Her tarafı hafifçe kahverengi olana kadar kızartın ve soğan ekleyin. Soğanlar etle beraber altın rengi alana kadar kızartın. Suyu ekleyin, karıştırın ve düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca orta ateşte pişirin. Dana eti kullanıyorsanız, etin iyice pişmesi için 30 dakika beklemelisiniz.

Bu arada bir sonraki adım için havuçlar doğranır. Yukarıdaki resimlerde olduğu gibi havuçlar jülyen biçimde kesilir.

Etler piştiğinde tüm malzemeyi başka büyük bir yapışmaz tencereye boşaltın ve tencereyi orta ateşte pişmeye bırakın. Düdüklü tencerede yeterince kaynadığı için suyun yeniden kaynamasını beklemenize gerek kalmayacaktır. Havuçları et ve soğanların üstüne eşit olarak yerleştiriniz, ancak karıştırmayınız. Bu şekilde 15 dakika boyunca orta ateşte bırakın.

Pirinci en az 2-3 kez iyice yıkayın. Suyunu süzün ve bir spatula kullanarak pirinci eşit bir şekilde havuç üzerine koyun. Başlangıçta düdüklü tencereye eklenen su pilavın pişmesi için yeterli olmalıdır. Ancak su pirinci iki parmak kadar geçmezse biraz daha su ilave edin.
Normalde Özbek pilavı yapılırken tencere kapağı açık bir şekilde içindeki suyun buharlaşması beklenir. Ancak çoğu zaman fazla zaman kaybetmemek için buharlaşmasını beklemeden tencerenin kapağı kapatılır ve orta ateşte 10 dakika ya da pirinç suyu çekene kadar bekletilir.

Pilavın altı yanmaması için her 2 dakikada bir kontrol edin. Yaklaşık 8 dakika içinde, pirinci eşit olarak nemlendirmek için pirinç üst tabakasını çevirin. Pirinç suyu çektikten sonra kimyon ilave edin. Ocağı kısın, kapağı tekrar kapatın ve 10 dakika daha bu şekilde tutun.

10 dakika sonra kapağı açın ve pirinci tadına bakarak kontrol edin. İyice pişmiş ise, malzemeleri yavaş yavaş iyice karıştırın. Bazıları etleri çıkarmayı, daha küçük parçalara ayırmayı ve pilavın üstüne koymayı tercih ederler. Bu yüzden, pilavın içeriğini iyi bir şekilde karıştırın. Eğer pirincin biraz az piştiğini düşünüyorsanız, tereddüt etmeyin, biraz su serpiştirin ve 5 dakika boyunca kapağını tekrar kapatıp pişmeye bırakın.
Bir Lagan (Orta Asya’nın geleneksel büyük tabağı) içinde servis yapın ve ortasına et ve bütün pişirilmiş sarımsak (isteğe göre) koyun. Sarımsaklar kolaylıkla çıkartılabilir.
Pilavınız iyi pişmiş ve lezzetli olacaktır.
Afiyet olsun!